Schuur bouwen vergunningsvrij
- Gepubliceerd op 26 augustus, 2024
In Nederland is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om vergunningsvrij een schuur te bouwen. Waar moet je dan precies aan voldoen en welke stappen kun je zelf zetten zodat je vergunningsvrij een schuur kunt bouwen? We behandelen verschillende vragen die je misschien hebt en vragen die je zelf moet beantwoorden.
Waar plaats je de schuur?
Om te weten of je jouw schuur vergunningsvrij kunt bouwen, is de plaats belangrijk. Een schuur valt onder de categorie bijgebouwen, wat betekent dat de regels voor schuren vaak vergelijkbaar zijn met die voor aanbouwen of uitbouwen. Het belangrijkste verschil is dat een bijgebouw, zoals een schuur, losstaat van je hoofdgebouw. Waar een aanbouw of uitbouw direct aan je woning vastzit, staat een schuur vaak apart en heeft het zijn eigen functie. Schuren worden meestal gebruikt om spullen of voedsel op te slaan, en worden daarom vaak vrijstaand naast je huis geplaatst. Het is dus belangrijk dat de schutting los van de hoofdwoning wordt geplaatst.
Hoe groot is je tuin?
De grootte van je tuin speelt een belangrijke rol bij de regels die de gemeente hanteert. De gemeente heeft drie verschillende regels opgesteld die afhangen van de grootte van je tuin, elk met een specifiek percentage voor bebouwing.
- Voor een tuin van 100 m² of minder: mag tot de helft van dit gebied worden bebouwd.
- Voor een tuin groter dan 100 m² maar tot 300 m²: mag 50 m² worden bebouwd plus 20% van het gedeelte van je tuin dat groter is dan 100 m².
- Voor een tuin groter dan 300 m²: mag 90 m² worden bebouwd plus 10% van het gedeelte van je tuin dat groter is dan 300 m², met een maximum van 150 m².
Hoe groot mag je de schuur bouwen?
Als je vergunningsvrij een schuur wilt bouwen, zijn er enkele belangrijke regels voor de afmetingen waar je rekening mee moet houden. Binnen 4 meter van je hoofdgebouw mag je schuur maximaal 30 cm hoger zijn dan de vloer van de eerste verdieping. Als je hoofdgebouw slechts één bouwlaag heeft, mag de schuur niet hoger zijn dan het hoofdgebouw zelf.
Buiten deze 4 meter mag je schuur tot 3 meter hoog zijn. Wil je hoger bouwen, dan moet je voldoen aan extra regels. De schuur moet minstens twee schuine dakvlakken hebben en het dakvoet mag niet hoger zijn dan 3 meter. De maximale hoogte van het hoogste punt van het dak is 5 meter, maar deze kan lager uitvallen afhankelijk van de afstand tot de perceelgrens van je buren, volgens de formule: (afstand tot de perceelgrens (m) x 0,47) + 3.
Wat zijn vergunningsvereisten voor beschermde woningen en monumenten?
Als je woont in een beschermde woning of monument, moet je extra goed letten op bestemmingsplan van de gemeente. Bij dergelijke panden geldt vaak een gedetailleerder bestemmingsplan, waardoor je meestal een omgevingsvergunning nodig hebt om een schuur te bouwen, ook als deze op het achtererf wordt geplaatst. Het is dus belangrijk om deze vergunning aan te vragen voordat je begint met bouwen. Dit voorkomt problemen en mogelijke bouwstoppen of terugdraaiingen van je project als de gemeente je aanvraag afwijst.
Aan welke overige regels moet ik voldoen?
Als je overal aan voldoet en aan de slag wilt gaan met het bouwen van je schuur zonder vergunning, is het belangrijk rekening te houden met een aantal regels. Allereerst moet de schuur ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw, zowel qua functie als uiterlijk. Daarnaast moet je rekening houden met burenrecht. Buren hebben het recht om bezwaar te maken tegen bouwplannen die hun hinder kunnen veroorzaken. Het is slim om je plannen van tevoren met je buren te bespreken om problemen te voorkomen. Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met het zogeheten bouwbesluit. Dit bevat alle bouwtechnische voorschriften die je moet volgen. Het zorgt ervoor dat je schuur veilig en volgens de regels wordt gebouwd.
Nu weet je het, wanneer start je met bouwen?
Het bouwen van een vergunningsvrije schuur is een ontzettend leuk en voldoenend project. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de geldende regels en voorwaarden. Door de locatie, grootte van je tuin, en de specifieke bouwvoorschriften in acht te nemen, kun je problemen voorkomen en zorgeloos aan de slag gaan. Vergeet niet om rekening te houden met je buren en de bouwtechnische eisen, zodat je schuur niet alleen functioneel is, maar ook voldoet aan de wettelijke normen. Op die manier kun je zonder zorgen beginnen met bouwen en lekker genieten van jouw zelfgebouwde schuur.